Τζίμης Πανούσης

the dark site of the mood

«Πλάκα» σε ανοιχτή ακρόαση

 

Πού ξεκινούν και πού σταματούν τα όρια της σάτιρας ; Σε αυτό το ερώτημα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα δικαστήρια της χώρας καλείται να απαντήσει και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας , έπειτα από την αγωγή που υπέβαλε σε βάρος του περφόρμερ Τζίμη Πανούση ένας πατρινός , ο οποίος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης που έκανε στην Πάτρα το 2001 .

Ο Τζίμης Πανούσης κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αντώνη Μαραγκό , συνταξιούχο αστυνομικό , παριστάνοντας τον « Κούρδο μετανάστη » και τα όσα του έλεγε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ακούγονταν από το κοινό της παράστασης .

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2001 , στις 1 : 15 τα ξημερώματα . Εκείνη την ημέρα ο καλλιτέχνης έδινε παράσταση στο κέντρο « Χάραμα » της Πάτρας .

Κατά τη διάρκεια της παράστασης κάλεσε στο τηλέφωνο το συνταξιούχο αστυνομικό και άρχισαν να μιλάνε δημόσια .

Μεταξύ άλλων , ο καλλιτέχνης του είπε « συ δεν ήσουν στην Αστυνομία , δε με γνωρίζεις , με ξέχασες , είμαι Κούρδος και θα σε τακτοποιήσω , δε με θυμάσαι ;». Στη συνέχεια της συνομιλίας ο Τζίμης Πανούσης τον προκάλεσε με « αστεϊσμούς » του τύπου « δώσε μου τη γυναίκα σου , θα σας συγυρίσω . Φοράς στολή ; Είσαι με το Πασόκ ;».

Ο συνταξιούχος αστυνομικός υπέβαλε αγωγή κατά του καλλιτέχνη που συζητήθηκε προ ημερών στο Μονομελές Πρωτοδικείο διεκδικώντας το ποσό των 75 . 000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη και « για απειλή ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια της Πάτρας απασχολεί μια υπόθεση με αυτό το αντικείμενο . Ο ενάγων υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε για την ταυτότητα αυτού που τον καλούσε ούτε και ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια φάρσα που αποτελούσε τμήμα της παράστασης . Από την πλευρά του ο Τζίμης Πανούσης τονίζει ότι ενημέρωσε μετά το τέλος της παράστασης τον ενάγοντα και ότι δεν είχε δόλο ούτε σκοπό να του προκαλέσει τρόμο . Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα .

[ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ]

 

Η ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΝΟΥΣΗ Τον ενημέρωσα αμέσως μετά το σόου

Ο καλλιτέχνης τοποθετείται μέσω του δικηγόρου Βασίλη Λαδά , στην αντίκρουση που κατέθεσε στο Δικαστήριο : « Πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπήρχε πρόθεση από μέρους μου να απειλήσω τον αντίδικο με οποιονδήποτε τρόπο , αφού το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης που έδωσα στο κέντρο των Πατρών . Αποτελούσε τμήμα της πιο πάνω μουσικής παράστασης και πρέπει να σημειώσω ότι ούτε τον αντίδικο γνώριζα , ούτε και τους άλλους δύο κατοίκους της Πάτρας στους οποίους έγιναν αντίστοιχα τηλεφωνήματα . Τα τηλέφωνά τους μου τα υπέδειξαν πρόσωπα από το συνεργείο ηχοληψίας . Πρέπει να αναφέρω ότι αμέσως μετά από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις , ενημέρωσα τα πρόσωπα αυτά και τον αντίδικο ότι πρόκειται για τηλεφώνημα που έκανα ο ίδιος και ότι είναι μέρος μιας μουσικής παράστασης που θα ακολουθούσε . Αρά , δεν υπήρχε κανένα έδαφος παραπλάνησης ή απειλής ή πρόκλησης φόβου στα πρόσωπα αυτά , αφού αμέσως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις . Δεν υπάρχουν τα υποκειμενικά στοιχεία του αδικήματος , αφού δεν ενήργησα με δόλο και ούτε είχα γνώση ή θέληση να προκαλέσω τρόμο ή ανησυχία ».

Ο καλλιτέχνης έχει επίσης καταθέσει και την άποψη του επίκουρου καθηγητή της Ιστορίας της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τένχης της Καλών Τεχνών Νίκου Δασκαλοθανάση , σχετικά με τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης , υποστηρίζοντας ότι « αν ο κατηγορούμενος σε ένα σύνθετο πολυεπίπεδο σατιρικό πρόγραμμα που γίνεται χρήση πολυμέσων και τεχνολογικών διαδικασιών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης - επικοινωνεί με το μηνυτή , τούτο γίνεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό ως προς κάποιο θέμα όχι προσωπικού , αλλά ευρύτερου ενδιαφέροντος ».

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΑ Τον τρομοκράτησε χωρίς μια συγνώμη

Μιλώντας στην « Π » ο συνήγορος του ενάγοντος Απόστολος Κυριαζής , τονίζει ότι ο πελάτης του διεκδικεί το παραπάνω ποσό για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Πελοπόννησος 14 Γενάρη 2008